Szétnyílt hasizom: honnan ismerhető fel és hogyan hozható helyre?

szept 6, 2023 | Egyéb

A szétnyílt hasizom leggyakrabban a nőket érintő probléma, amely a szülés után következik be, azonban előfordul férfiaknál is. A téma kapcsán a két leggyakoribb kérdés általában, hogy mik a szétnyílt hasizom jelei, illetve hogy hogyan hozható helyre. Cikkünkben összegyűjtöttünk minden tudnivalót. Ismertetjük, hogy mi is az a szétnyílt hasizom pontosan, kitérünk arra, hogy hogyan vehető észre, valamint, hogy mi nyújthat megoldást a problémára.

Mi is pontosan a szétnyílt hasizom?

A hasizmokat egy erős, feszített kötőszöveti réteg köti össze a középvonalban. A terhesség alatt a has növekedése és a méh növekvő nyomása megterheli, egyben megnyújtja ezt a kötőszövetet és az azt tartó izmokat. Ez pedig egyes esetekben az izom középső részének hosszanti irányú szétválását okozhatja. Ezt nevezzük szétnyílt hasizomnak, vagy idegen szóval rectus diastasisnek. Ez a jelenség általában nem káros vagy veszélyes, de esztétikai és funkcionális problémákat okozhat, ezért mindenképp érdemes helyrehozni.

Habár a probléma leginkább a terhes nőknél fordul elő, az alábbi tényezők is okozhatják:

  • Többszörös terhesség: Több terhesség során a hasfal és kötőszövetek több terhelést kaphatnak.
  • Túlsúly vagy elhízás: A felesleges zsírszövet nyomást gyakorolhat a hasizmokra és a kötőszövetre.
  • Helytelen testtartás és hasizom gyengeség: A rossz testtartás és a gyenge hasizmok is hozzájárulhatnak a problémához.

Ha csak a szülés okozta rectus diastasist nézzük, akkor becslések szerint a terhes nők kétharmadát érinti.

Helyrejöhet magától?

A nem túlságosan súlyos esetekben magától is javulhat, különösen akkor, ha az alapvető tényező megszűnik vagy enyhül. Például a terhesség után a hasfal kötőszövetének és izmainak egy része visszanyerheti eredeti állapotát a terhelés megszűnésével. Emellett a megfelelő testmozgás, például a speciális hasizom-erősítő gyakorlatok is segíthetnek a helyreállításban.

A súlyosabb esetekben azonban a szétnyílt hasizom problémája nem szűnik meg magától. Ilyenkor műtéti beavatkozásra van szükség. Becslések szerint szülés után a nők 40%-ánál fennmarad a probléma.

A szétnyílt hasizom tünetei

Habár a rectus diastasis nem veszélyezteti az egészséget, olyan egyéb problémákat okozhat, amelyek az életminőség csökkenéséhez járulnak hozzá.

  1. Funkcionális problémák: A hasfal középső részének hiánya vagy gyengesége funkcionális problémákhoz vezethet. Ilyen például a törzs stabilitásának csökkenése. Ez megnehezíti a mindennapi tevékenységek elvégzését, és hátfájdalomhoz, valamint rossz testtartáshoz vezethet.
  2. Fájdalmak: A szétnyílt hasizommal fájdalom és kényelmetlenség is együttjárhat, különösen terhelés vagy mozgás során. A fájdalom lehet kicsit kellemetlen, de nagyon erős is, és néha a kötőszövetek és izmok megerőltetése okozhatja.
  3. Inkontinencia: Előfordulhat extrém esetben az is, hogy az érintett területen az izmok elgyengülése miatt vizelet visszatartási problémák súlyosbodnak..
  4. Esztétikai problémák: A szétnyílt hasizom néhány embernél kívülről is látható, ami sokakat zavar. Ilyenkor rés vagy elődomborodás jelenik meg a has középső részén, különösen amikor a testsúly és a hasfal izomzata nem megfelelő.
szétnyílt hasizom műtét

Szétnyílt hasizom megállapítása

A szétnyílt hasfal szakember által végzett fizikalis vizsgálattal, CT-vel vagy ultrahangos vizsgálattal állapítható meg.

Sok esetben mi magunk is ki tudjuk tapintani otthon, hogy fennáll-e a probléma. Ehhez az szükséges, hogy már a terhesség előtt tisztában legyünk testünk állapotával, így az esetleges változásokat könnyebben észrevehetjük. Előfordulhat viszont, hogy a szétválás túl nagy, esetleg túl vastag a hasi zsírszövet, ami jelentősen megnehezíti ezt.

Amennyiben tehát felmerül a szétnyílt hasizom gyanúja, érdemes orvoshoz fordulni.

Megelőzhető a kialakulása?

Igen, vannak olyan módszerek, amikkel megelőzhető, de legalábbis csökkenthető a szétnyílt hasizom kialakulásának esélye.

Fizikai aktivitás, rendszeres testmozgás: Már a terhesség előtt is fontos a rendszeres sportolás, testmozgás. De a várandósság alatt is szükség van az enyhe, kismamák számára kifejlesztett testmozgásra, például a terhes jógára vagy a terhes aerobikra. Ezek a tevékenységek segíthetnek fenntartani a hasi izmok erejét és a törzs stabilitását.

Helyes testtartás: A helyes testtartás is legalább ennyire fontos a mindennapi tevékenységek – irodai munka esetén az ülés – során. Ezzel elkerülhető a felesleges, a hasi izmokra és kötőszövetekre kifejtett nyomás.

Megfelelő emelési technikák: A várandósság idején veszélyes lehet nehéz tárgyakat emelni, így ezt érdemes elkerülni. Ha valamit mégis meg kell emelni, fontos, hogy próbáljuk meg inkább a lábunkat terhelni, és annak segítségével felemelni az adott tárgyat.

Támogató öltözet: A terhesség alatt és a szülés után segíthet egy speciális öltözetet vagy haskötő, amely támogatja a hasi területet és csökkentheti az arra nehezedő nyomást.

Kímélő testmozgás a szülés után is: A szülés után lassan, fokozatosan érdemes visszatérni a testmozgáshoz. A hasizom túlzott terhelését viszont kerülni kell a kezdeti időszakban. Hasizom-erősítő gyakorlatokat csak az orvos vagy terapeuta jóváhagyása után szabad végezni.

Egészséges testsúly: Nagyon fontos szem előtt tartani az egészséges testsúlyt a terhesség alatt is, mivel a túlzott súlygyarapodás növelheti a hasi nyomást és a szétnyílt hasizom kockázatát.

Szakértői tanácsadás: Mindezek mellett mindig szükséges konzultálni az orvossal, és kikérni a véleményét, tanácsát a témában.

szétnyílt hasizom helyrehozása

Szétnyílt hasizom műtét

A szétnyílt hasizom műtét a hasplasztika egyik típusa. Erre általában akkor van szükség, amikor sem magától, sem a megfelelő tornagyakorlatokkal nem javul a probléma. Ezt a beavatkozást plasztikai sebész végzi, és egy teljes körű labor és EKG vizsgálat előzi meg.

A műtét során a plasztikai sebész vágásokat ejt a hasi területen, általában a köldök körül és az alhason, bikini vonalon belül. A szétnyílt izomrészt összehúzza és összevarrja. A műtét során a kötőszöveteket is erősítik. Ez úgy történik, hogy egy speciális erősítő anyagot, egyfajta hálót illesztenek be a hasfal rétegei közé, ami extra támogatást nyújt.

A beavatkozás végén a plasztikai sebész varratokkal lezárja a műtéti területet. Ezt követően pedig hat hétig kerülni kell mindenféle megerőltető fizikai tevékenységet, valamint szigorúan be kell tartani az orvos utasításait a 100%-os gyógyulás érdekében.

A Lóderer Plasztikai Sebészeten nemcsak szétnyílt hasizom műtét, de teljes körű, szülés utáni helyreállító műtétre is lehetőség van. Az egyik ilyen az úgynevezett „mommy makeover”, amely kizárólag az esztétikai problémákra kínál megoldást. Ide tartoznak a különböző intimplasztikai műtétek vagy mellműtétek.

A szülés után azonban sok esetben számos komoly egészségügyi probléma is jelentkezhet, amelyek már nem csak esztétikai gondokat jelentenek. Akár ellehetetlenítik a mindennapi tevékenységeket is. A Lóderer Plasztikai Sebészet profi szakorvosai vállalják az ilyen komoly problémák helyrehozását is.