A laparoscopos műtét alapjai és az eljárás menete, hatásai

dec 11, 2023 | Egyéb

A laparoscopos műtét olyan modern sebészeti eljárás, ami egyfajta forradalmi változást hozott a szakmában. Biztonságos és általában fájdalommentes technikáról van szó, de fontos tisztában lenni a műtét előnyeivel és hátrányaival, az eljárás lépéseivel, az előkészületekkel és a felépülés folyamatával is.

laparoszkóp műtét

A laparoscopos műtét jelentése

A laparoscopos műtét (vagy laparoszkóp-műtét) minimálisan invazív sebészeti eljárás, ahol a sebész beavatkozást végez a hasüregben és a medenceüregben anélkül, hogy nagy bemetszéseket ejtene. Az eljárás célja többek között a diagnózis felállítása és a kezelés biztosítása, különösen olyan esetekben, amikor más képalkotó eljárások nem elég pontosak. A laparoszkópia számos kórkép kezelésére és diagnosztizálására alkalmazható, például endometriózis, petefészekciszták vagy daganatok eltávolítására, túlsúly problémák megoldására, valamint különböző egyéb kismedencei rendellenességek kezelésére és rákos megbetegedések értékelésére.

A laparoscopos műtét előnyei és hátrányai

Az eljárás egyik fő előnye, hogy gyorsabb gyógyulást és kevesebb hegesedést eredményez, mint a hagyományos sebészeti beavatkozások. Ez segíti a gyors visszatérést a mindennapokba és a munkába. A kevesebb fájdalom miatt a betegek általános közérzete javul, és a gyógyulási folyamat zavartalanabb. A laparoszkópos műtétek során a kamera segítségével az orvos nagyított képet kap, amivel az apró elváltozások pontosabban észlelhetőek és kezelhetőek. Az összenövések (adhéziók) kialakulásának kockázata is alacsonyabb.

A hátrányok között felsorolható, hogy a műtéti idő általában hosszabb, és az eljárás során kialakuló fizikai terhelés a betegre nézve eltérő lehet. Az esetleges komplikációk, például nagyér- vagy bélsérülések kezelése egyes esetekben nyitott műtétre kényszeríthet. Az eljárás során a műtétet végző orvosoknak folyamatosan koncentrálnia kell, és a testhelyzet hosszú órákon át kényelmetlen lehet.

Leggyakoribb laparoszkópos nőgyógyászati eljárások

A nőgyógyászat területén számos speciális eljárás létezik, amelyek segítenek a diagnózis felállításában és a kezelésben. Ezek között megtalálhatóak például a következők:

 • Diagnosztikus laparoscopia: a kismedencei és hasi panaszok okainak diagnosztizálására, például endometriózis vagy petevezeték elzáródás esetén alkalmazott laparoszkópos beavatkozás.
 • Petefészek ciszta kezelése: funkcionális vagy neoplasticus petefészek ciszták eltávolítása laparoscopos műtéttel, ami általában szintén altatásban történik.
 • Méhen kívüli terhesség: a petevezetékben ágyazódó terhesség kezelésére használt laparoszkópos eljárás.
 • Myoma kezelése: a méhben található jóindulatú daganatok, az úgynevezett myomák, eltávolítása laparoszkópos műtéttel.
 • Méheltávolítás: a méh részleges vagy teljes eltávolítása, például myoma vagy méhnyálkahártya rosszindulatú daganatok esetén, gyakran laparoszkópos módszerrel végezve.
 • Radikális méheltávolítás (Wertheim műtét): a méhnyak rosszindulatú elváltozásainak kezelése, ami magában foglalja a méh és a körülvevő szövetek eltávolítását, gyakran laparoszkópos beavatkozással.
 • Endoscopos lágyéki nyirokcsomó eltávolítás: a szeméremtest rosszindulatú daganatainak kezelése, ahol a lágyéki nyirokcsomókat endoszkópos módszerrel távolítják el.
 • Hysteroscopia: a méhüreg vizsgálata és kezelése a méhszájon keresztül történő endoszkópos eljárással, amelyet például vérzészavarok vagy méhpolypok esetén alkalmaznak.

Ezek az eljárások különböző nőgyógyászati problémák diagnózisát és kezelését szolgálják, és a laparoszkópos technika előnye, hogy kevésbé invazív, gyorsabb gyógyulást eredményez, és kisebb hegeket hagy a betegeknél.

A laparoszkópia-műtét menete

A speciális műtéti eljárást egy vékony csövön keresztül végezzük, amivel a sebész a hasüregbe nézhet anélkül, hogy nagy bemetszéseket kellene ejtenie a bőrön. A műtét általános lépései a következők:

 • Előkészületek: az orvos a beteget előzetesen megvizsgálja, és a műtét előtt szükséges laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokat is elvégzi. Részletesen tájékoztatja a beteget a beavatkozásról és a várható eredményekről.
 • Altatás: a beteget elaltatják. Az altatás során a beteg teljesen eszméletlen, így az eljárás fájdalommentes.
 • Bemenet a hasüregbe: a beteg hasán általában 2-4 kis metszést ejtenek, amelyeken keresztül a laparoszkópot és más műszereket helyezik be.
 • Műtét elvégzése: a laparoszkóp kamera segítségével a sebész képet kap a hasüregről a műtéti monitoron. További laparoszkópos műszerekkel végzi a beavatkozást, például eltávolítja a beteg szöveteket, végez biopsziát vagy egyéb műveleteket. A technika segítségével finom és pontos műveleteket lehet végezni.
 • Kivezetés és varrás: a műtét végén a laparoszkópokat és műszereketet eltávolítja a hasból, majd a kis metszéseket varrja vagy beragasztja.
 • Ébredés és felépülés: miután a beteg felébred az altatásból, általában rövid ideig még kórházi ágyában fekszik, ahol megfigyelik az állapotát és igény esetén fájdalomcsillapítót kap.

A laparoszkópia általában minimális műtéti traumát okoz, és a beteg általában gyorsabban felépül, mint hagyományos, nyitott műtétek esetén. A pontos menet az adott beavatkozástól és betegtől függ, de általánosságban kevesebb komplikáció lép fel és rövidebb lábadozási időt eredményez.

Milyen kockázatok, szövődmények alakulhatnak ki?

A laparoszkópos műtétek általában viszonylag biztonságosak, de mint minden orvosi beavatkozás, lehetséges kockázatokkal és szövődményekkel is járhat. A műtét során használt gáz, általában szén-dioxid, az egyik leggyakoribb oka a laparoszkóp bevezetése során fellépő enyhe hányingernek és a vállakba, nyakba sugárzó fájdalomnak.

A laparoszkópia során a műtéti területen történő manipulációkhoz altatás során endotracheális tubust helyeznek be, ami néha torokfájdalomhoz vezethet. A méhbe helyezett eszköz pedig néhány napig tartó pecsételő vérzést okozhat.

Súlyosabb szövődmények ritkábban fordulnak elő, beleértve a gyulladást, a súlyosabb vérzést és a hasi szervek sérülését. Valamint altatási szövődmények is előfordulhatnak, hiszen ez az eljárás mindig minimális kockázattal jár.

A laparoszkópos műtéteknél tehát jellemzően alacsony a szövődmények kockázata, a beavatkozást pedig tapasztalt sebészek végzik, akik felkészültek a problémák kezelésére is. Amennyiben a műtét után szokatlan tünetek vagy súlyos fájdalom jelentkezik, fontos azonnal orvoshoz fordulni a megfelelő kezelés érdekében.

A felépülés ideje

Nem gyakori, de a műtét után a páciens kisebb fájdalmat érezhet, ami általános fájdalomcsillapítóval enyhíthető. Az infúziót az első néhány óra után eltávolítják, és a páciens felkelhet az ágyból, és amennyiben a gyógyulás folyamata megfelelő, általában 1-2 napon belül haza is mehet. A műtét után 7-14 nappal vissza kell térnie a varratszedésre, amelyre az operáló orvos határozza meg az időpontot.

A laparoszkópia során a sebgyógyulás három fázisban zajlik le. Az első szakasz a gyulladásos fázis (1-3 nap), amikor a seb melegebb tapintatú, enyhe duzzanat és lüktető érzés tapasztalható a műtéti területen. A második szakasz (4-7 nap) során a seb rugalmas váza kialakul, a varratok hámossá válnak, és itt következik a 7-14. napon a varratszedés. A varratok eltávolítása után a heg élénk rózsaszín színű lesz. A harmadik szakasz (8 nap-6 hónap- 1 év) során a heg fokozatosan zsugorodik, színe halványodik, és a heg szilárdsága és terhelhetősége nő.

Az, hogy visszatérhet-e a munkába a páciens, a műtét jellegétől és az eredménytől függ. Kisebb laparoszkópos beavatkozások után, amennyiben nem végez fizikailag igénybe vett munkát, a páciens a fájdalom megszűnése után pár napon belül visszatérhet a munkahelyére. Ha fizikai munkát végez, akkor legalább két-három hétnyi pihenésre van szükség, mielőtt visszatér. Mindig fontos az orvossal konzultálni és a gyógyulás ütemét egyénileg meghatározni.

Konzultáció laparoscopos műtét elvégzéséről

A Lóderer Plasztikai Sebészeten a laparoszkópos műtétekre is kiemelt figyelmet fordítunk. Klinikánk elkötelezett a biztonságos operációk és a magas színvonalú ellátás iránt, és a modern orvostechnikai berendezéseink segítségével a lehető legpontosabb és legbiztonságosabb műtéteket hajtjuk végre. Az eljárások során az orvosok körültekintő előkészítést és alapos előzetes vizsgálatokat végeznek, hogy biztosítsák a páciensek gyors és sikeres felépülését.

Nálunk a minőség és a páciensek elégedettsége elsődleges szempont. Modern orvostechnikai eszközökkel dolgozunk és garanciát vállalunk arra, hogy az esztétikus eredményeket nyújtó műtétek megfeleljenek a páciensek igényeinek. Az orvosok nemcsak elvégzik a beavatkozásokat, hanem a teljes gyógyulás során támogatják a pácienseket, rendszeres kontrollvizsgálatokkal és személyes törődéssel.

Széles skáláját kínáljuk a plasztikai sebészeti beavatkozásoknak, több mint 10 területen. A további elérhető eljárások között szerepel többek között a szemhéjplasztika műtétek, mellplasztikai beavatkozások, hyaluronsavas kezelések, vagy a szálbehúzásos arcfiatalítás, és különböző fogyasztó műtétek is. Az orvosok mindig figyelembe veszik a páciensek elképzeléseit, és olyan kezelési tervet állítanak össze, ami a legjobban megfelel a páciens testi adottságainak, és biztonságosan végrehajtható az optimális eredmény érdekében.