Loderer Túlsúly és plasztikai sebészet
dr. Loderer Zoltán

Szemhéjplasztika

Műtét, vizsgálat megnevezése

Az életkor előrehaladtával az alsó és felső szemhéj bőre is megereszkedhet, a szemhéjak kötőszövetes függesztő rendszere megnyúlhat.

Műtét, vizsgálat célja, technikája

A beavatkozás célja, menete, technikája:

A felső szemhéj megnyúlása, főként a külső (fül felé eső) oldalon a látótér beszűkülését okozhatja, amelyet az ember a szemöldök emelésével igyekszik kompenzálni, ezt pedig a homlok emelő izmainak működtetésével teszi. Mindezek tartós fennállásának következménye a homlokon a kor előrehaladtával megfigyelhető és mélyülő haránt irányú ráncok kialakulása.

Az alsó szemhéj hasonló megnyúlásának következményeként az arc táskás megjelenést mutat, öregebb benyomást tesz, egészében is megnyúltnak tűnik. A felső szemhéj plasztika lényege a bórfelesleg kimérése és kimetszése, szükség szerint a szemhéj kötőszöveti függesztő rendszerének helyreállítása, pozicionálása. Hasonlóképpen történik a műtét az alsó szemhéj esetén is. Itt gyakran szükségessé válik a szemhéj kötőszöveti tartó vázának és a pillaváznak az újra pozicionálása, amely során az említett kötőszöveti elemeket varrattal a csontos szemüreg külső oldalfalának belső oldalán a csonthártyához rögzítjük, vagy az ugyanitt elkészített csontfuratba húzzuk, előrehaladottabb kötőszöveti elégtelenség esetén. Mindkét bőrsebet a műtét végén varrattal zárjuk, majd Steri-Stripnek nevezett kis ragasztó csíkokkal látjuk el.