Loderer Túlsúly és plasztikai sebészet
dr. Loderer Zoltán

Kisajak plasztika

Műtét, vizsgálat megnevezése

Hölgyek számára kisajak hyperplasia (vagyis a kisajak szövetének túltengése, a nagyajak elé való kilógása, prolabálása) esztétikai szempontból zavaró lehet. Mindezt fokozhatja, ha a jelenség nem azonos fokú a két oldalon, ezzel aszimmetriát is okozva.

Műtét, vizsgálat célja, technikája

A beavatkozás célja, menete, technikája:

A műtétet általában helyi érzéstelenítés mellett végezzük, de helyi érzéstelenítőt akkor is használunk, ha más beavatkozással összekötve esetleg altatásban történik a műtét. Jelen nyilatkozat aláírásával a páciens kijelenti, hogy a kezelőorvos által megnevezett helyi érzéstelenítő készítménnyel szemben semmiféle érzékenység az ő esetében nem áll fenn, az annak alkalmazásából származó, esetleg egészségére hátrányos következményekért teljes körű és mindenre kiterjedő felelősséget vállal.

A műtét során meghatározzuk a feleslegesnek megítélt szövet mennyiségét, amelyet az anatómiai adottságoktól függően egy hosszanti, tehát a kisajak hossztengelyével párhuzamosan vezetet, metszéssel vagy arra merőleges heget adó V alakú kimetszéssel távolítunk el. A sebet felszívódó varrattal zárjuk, amely magától néhány nap vagy egy-két hét alatt kiesik. Ritkán fordul elő, hogy a varrat elhúzódó felszívódása vagy esetleg annak anyagával szemben kialakult szöveti reakció miatt a varratokat el kell távolítani. Z operált tájék a műtét után oedemás, tehát duzzadt, esetenként néhány hét is szükséges, amíg ez felszívódik.