Loderer Túlsúly és plasztikai sebészet
dr. Loderer Zoltán

Hasplasztika

Műtét, vizsgálat megnevezése

A hasfal kötőszövetes gyengeség, megnyúlás miatt elveszítheti tartását, tónusát. Nagyobb testsúlyváltozást, főként fogyást követően a has bőre kötényszerűen megereszkedhet, lóghat. Kozmetikai panasztokozhatnak a has bőrén látható terhességet, vagy nagyobb testsúlyváltozást követő csíkok striák. Rendszeres tornával, alakformálással a hasfal izomzata edzettebbé, feszesebbé tehető, a középvonali kötőszöveti megnyúlás azonban ilyen módon nem befolyásolható. Hasonlóképpen a bőr alatti zsírszövet mennyisége csökkenthető fogyókúrával, ennek ütemével a bőr nem képes lépést tartani így az esetleg feszes hasfal felett is lóghat. Ilyen helyzetekben jön szóba leginkább műtét a hasfal feszességének helyreállítása, a megereszkedett bőr, esetleg bőr alatti zsírszövet egy részének eltávolítására, rekonstrukciójára.

Műtét, vizsgálat célja, technikája

A beavatkozás célja, menete, technikája:

A műtét során az alhas bőrének és bőr alatti zsírszövetének nagy részét, a köldök, a szeméremcsont és a bordaívek között eltávolítjuk. Varrattal megerősítjük a hasfal izom-kötőszöveti rétegét. A köldököt áthelyezzük a hasfal felett feszesebbre kialakított bőr megfelelő pontjára. A műtéti területen csöveket hagyunk vissza a termelődő váladék lebocsátására, amelyeket a váladékozás mértékétől függően egyénileg különböző időpontban távolítunk el a műtét utáni időszakban.

Műtét, vizsgálat célja, technikája

A beavatkozás esetleges veszélyei, szövődményei és ezzel kapcsolatos eddigi tapasztalatok:

Kialakulhat aszimmetria a két oldal között, mert előfordulhat, hogy a kötőszöveti rostok a műtéti nyújtásra nem azonos módon reagálnak. Nagy fogyás után találkozhatunk inkább a stress relaxációnak nevezett jelenséggel. Lényege, hogy a nagy testsúlyváltozás miatt a kötőszöveti rostok károsodnak, bennük mikro töredezettség alakul ki. A szövetek műtét során történő megfeszítése hatására az említett kötőszöveti rostok a rájuk háruló fokozottabb terhelést nem tudják megtartani és megnyúlnak. Ennek következménye lehet további szövet torlódás az alhas területén vagy oldalt és hátul a törzsön. Mindez csak műtéti úton korrigálható és sajnos ismételten előfordulhat, ha nem is a korábbival azonos mértékben. A műtéti területen esetleg kialakuló bevérzés vagy fertőzés esetén akár elhúzódó kezelésre vagy ismételt műtétekre is szükség lehet. Fentiekben részletezettek mellett esetlegesen előforduló általános szövődmény lehetőségek: Bármely sebészeti beavatkozás esetén esetlegesen előforduló szövődmények:bevérzés, - fertőzés, - gyulladás,- váladékozás, - műtéti metszés kedvezőtlen heggel gyógyul, - kialakulhat thrombosis (vérrög képződés az érpályában) és embolia (leszakadt vérrög zár el ereket a kialakulási helyétől távolabb), - zsír embolia (érelzáródást az érpályába kerülő zsírcseppek, zsírsejtek okozzák)

Minden sebészeti beavatkozásnak van veszélye, amelyeket a műtét vállalása során mérlegelni kell. Ilyenek a sebfertőzés, sebgyógyulási zavar, esetenként sebszétválás, utóvérzés, amelyek miatt megnyúlhat a gyógyulási idő, a vártnál kedvezőtlenebb heggel gyógyulhat a seb. Meg kell említeni az esetleges trombózis (érrögösödés), embóliát (érelzáródás) is, amelyek a gondos orvosi megfigyelés és ápolás mellett egyre ritkábban fordulnak elő. Ezzel a tájékoztatóval csak egy általános áttekintést tudunk Önnek adni, az egyéni problémákra a személyes beszélgetés során térünk ki. Kérem, kérdezzen minket arról, amit tudni szeretne!