Loderer Túlsúly és plasztikai sebészet
dr. Loderer Zoltán

Esztétikai műtét fülön

Műtét, vizsgálat megnevezése

Esztétikai céllal a fülön végzett leggyakoribb műtét annak alaki vagy nagyságbeli korrekciója, átalakítása. A leggyakoribb ezek közül is az elálló fül probléma műtétje, amikor a fül síkja a koponya csont síkjával tompa (60 foknál nagyobb) szöget zár be. A műtét során szükség lehet antihelix képzésre"lapátfül" deformitas esetén, amelynek lényege egy porcos hajlat kialakítása a fül peremét képező porcos széllel (helix) párhuzamosan.

A fül nagyságát változtató műtétek a fennálló esztétikai panasz jellegétől függően a fül különböző részeit érinthetik, általában porc és bőr együttes eltávolításával járnak, gyakran alaki változást is eredményeznek, vagy a fül alakját is változtató műtéttel egészíthetők ki.

Műtét, vizsgálat célja, technikája

A beavatkozás célja, menete, technikája:

Elálló fül esetén:
A fül hátsó felszínén babérlevél alakú bőrt távolítunk el, majd meghatározzuk és eltávolítjuk a porcos többletet, amely az alap problémát okozza. A bőr sebét varrattal zárjuk, amely varratot két öltéssel tehermentesítünk. A műtét végén egy speciális kötést helyezünk mindkét fülre, amelynek a varratszedésig, tehát egy hétig a műtétet követően helyén kell maradnia!

Lapátfül esetén:
A fent említett hátsó feltárásból meghatározzuk a tervezett porcos hajlat szélességi és hosszirányú kiterjedését. Ilyenkor további metszést ejtünk a fül elülső felszínén a helix felső (proximalis) hajlata alatt. Innen alápreparáljuk a bőrt a fül elülső felszínén, majd itt a porcfelszínt, a tervezett hajlításnak megfelelően irdaljuk. Ezt követően a porcot meghajlítjuk és öltéssel rögzítjük.

Műtét, vizsgálat célja, technikája

A beavatkozás esetleges veszélyei, szövődményei és ezzel kapcsolatos eddigi tapasztalatok:

- Általánosságban elmondható, hogy a két fül soha nem egyforma teljesen, nem is várható, hogy a műtétet követően teljesen egyforma legyen alak és méret szempontjából egyaránt.
- A műtéti heg végleges kialakulása l évvel a műtétet követően várható. Előfordulhat kedvezőtlen, vastag, akár a műtéti metszés határait nem respektáló heg képződése is, amely a későbbiekben csak korlátozottan vagy egyáltalán nem befolyásolható. Mindez főleg a fülcimpa területén gyakori.
- A porcon végzett műtétek, a fül porcos vázából történő porc részlet eltávolítása, akár alaki, akár nagyságbeli változtatás céljából történik, meggyengítheti a fül porcos vázát, amely miatt az sérülékenyebb lehet a műtétet követően, akár viszonylag kisebb sérülés, trauma hatására el is törhet. Az így eltört porc okozhat alaki deformitást, amely nem minden esetben korrigálható, vagy a korrekció csak további hegek és műtéti sebek árán lehetséges.
- Bár a fül vérellátása nagyon jó, a műtéti beavatkozások kapcsán előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb területen a fül porcos vázátfedő bőr vérellátása károsodik, ennek kapcsán egy bőrrészlet akár el is halhat (necrotisal). Az így károsodott bőrterület gyógyulhat nagyobb heggel, vagy esetenként más testtájékról vett bőrrel történő pótlásra is szükség lehet.
A fület védő kötés idő előtti eltávolítása kapcsán a fül bevérezhet, a vér szervülése miatt szabálytalan formájú, amorf fül alakulhat ki, amelynek korrekciója esetenként csak teljes fül pótlással érhető el, amely során csak az eredetihez méretben és formában közelítő, de nem azonos fül képezhető.