Loderer Túlsúly és plasztikai sebészet
dr. Loderer Zoltán

Combplasztika

Műtét, vizsgálat megnevezése

Jelentős testsúly ingadozás vagy fogyás után a combon torlódó bőr és zsírszövet felesleg alakulhat ki.

Műtét, vizsgálat célja, technikája

A beavatkozás célja, menete, technikája:

Egy bizonyos határon belül a zsírszövet eltávolítható, ha a bőrfelesleg is számottevő, akkor viszont szükség lehet a feleslegben lévő szövetek sebészei eltávolítására. Mérsékelt és főképpen függőleges irányú szövettorlódás esetén a combtő-lágyék átmenetnél vezetett sarló vagy félhold alakú metszéssel távolítunk el bőrt és zsírszövetet, majd az izmot fedő fascia (bönye) felett preparálva felfelé meghúzzuk és kifeszítjük a comb bőrét. Erre leginkább a combok belső oldalán van szükség, de lehet a beavatkozás akár körkörös is.

Nagy fogyást követően az említett kimetszés nem elegendő, ilyenkor a comb belső oldalán, a combtőtől a térdig vagy akár a lábszárra is vezetett, általában babérlevél alakú metszésből távolítjuk el a torlódó és feleslegben lévő bőrt és zsírszövetet. A beavatkozás során felületesen futó erek, nyirokerek és idegek is sérülhetnek. Emiatt kialakulhat a comb egy részén, vagy akár egészén, esetenként a lábszárra is kiterjedő érzészavar vagy végleges érzéskiesés is.

Ahol egyszer metszés történik ott heg lesz. A hegképzés mindenkinél alapvetően a bőrön, tehát a genetikán múlik és csak korlátozottan vagy egyáltalán nem befolyásolható.

A műtéti területen gyakran draint (váladékot levezető csövet) hagyunk vissza, amelyet a műtétet követő napok valamelyikén távolítunk el attól függően, hogy mennyi szövetnedv termelődik a műtéti területen. A drain eltávolítását követően még mindig meggyűlhet seroma, szövetnedv, nyirok a műtéti területen. Ezt akár több alkalommal végzett punctióval (tűszúrással) vagy sebészei úton kell eltávolítani.

A felszíni nyirokerek megszakítása miatt jelentős folyadék felhalmozódás is előfordulhat a műtéti területen, sőt az egész alsó végtag lehet kifejezetten oedemas, vizes. A folyamat lehet elhúzódó, a nyirokkeringés rendeződésével szűnik csak meg. Ritkán végleges és gyakorlatilag nem kezelhető nyirokkeringési zavar, végtagi oedema is felléphet.

A folyamat rendeződéséig az alsó végtag egészén rugalmas pólyát vagy kompressziós harisnyát kell viselni!